Vraag & antwoord

1 - Hoe bereiden we samen een foto-shoot voor?

2 - Heb je tips voor het maken van mooie 
professionele en artistieke foto’s?

 

Vraag:

Hoe bereiden we samen een foto-shoot voor?

Onderstaand alvast een paar onderwerpen om over na te denken en voor de foto-shoot samen te bespreken.

Wat is ons doel?
Samen iets moois en artistieks maken? Ongedwongen oefenen en leren? Of wil je iets laten zien van jezelf? Zoals je bent? Zoals je je voelt. Of zoals je gezien zou willen worden. Wil je een bepaald deel laten zien? Mooie delen, minder mooie delen, delen met een verhaal. Delen die je eigenlijk liever verborgen houdt?

Welke sfeer willen we creëren?
Een moodboard op bijvoorbeeld Pinterest of via een Google Drive kan ons helpen samen de richting van de shoot te bepalen. Denk hierbij niet alleen aan voorbeelden van mooie foto’s die we graag willen recreëren. Denk ook aan voorbeelden van mooie poses, kleuren, make-up, kleding, accessoires, lichtval, locatie, etc.

Locatie
Op welke locaties kunnen we neerzetten wat we van plan zijn? In de studio? In een mooi oud pand? Op straat? In de natuur? We zoeken en vinden samen de juiste plek.

Kleding, make-up en accessoires
Wat past bij jou? Wat past bij het idee? Wat heb je wellicht zelf al? En wat moeten we nog regelen? Waar nodig vragen we hulp bij het kiezen en regelen.

Bij twijfel niet doen
Punt. Voor bijna iedereen is een shoot spannend. Zeker in het begin. Gewoon spannend of een beetje zenuwachtig is helemaal prima. Maar wanneer iets vooraf op de een of andere manier niet helemaal goed voelt, luister daar dan echt naar en doe het gewoon niet. Ook tijdens een shoot. Misschien is dit wel het belangrijkste onderwerp om te bespreken. Voelt iets niet goed, gewoon aangeven.

Muziek doet veel
Voorkeur voor bepaalde muziek? Of wellicht heb je zelf ook een mooie passende playlist? Laat maar weten!

Afspraken over gebruik foto’s
Vooraf goede afspraken maken over gebruik van de foto’s is erg belangrijk. Werken we op basis van TFP? Zijn ze voor commercieel of juist privé gebruik? Mogen ze op social media gedeeld door MUA, fotograaf, model en eventueel de stylist? En zo ja, mag iedereen dan getagd worden? Diverse vragen. Daarom hoe duidelijker de afspraken zijn hoe beter.

Kennismaken
Vind je het fijn om vooraf kennis te maken? Dan doen we dat. Het is in ieder geval handig om ruim voor de shoot even te bellen om alles door te nemen.

Bijzonderheden?
Nog ideeën, vragen of bijzonderheden? Laat het weten!! App, mail of bel.


Vraag: 

Heb je tips voor het maken van mooie 
professionele en artistieke foto’s?



Eigenlijk begint doelgericht fotograferen heel saai. Het begint met een soort van “technisch” fotograferen. Voor een goede basis. Zonder direct heel mooie artistieke foto’s te willen maken.

1 - Leer (opnieuw?) de basis
Kijk filmpjes op YouTube over de basis van fotografie en probeer wat besproken wordt direct uit op je camera. Maak foto’s eerst puur om te oefenen en niet om mooie foto’s te maken.
Neem hier echt even de tijd voor, bijvoorbeeld een avond per week. Dat lijkt misschien saai, maar zo leer je jouw camera goed kennen. Focus vooral op de combinatie van diafragma, sluitertijd en ISO (de belichtingsdriehoek).

2 - Maak gebruik van semi-automatische modi
Sommige experts geven aan dat “echte” fotografen gebruikmaken van de M (manual) stand op de camera. Persoonlijk vind ik dat onzin. De zogenaamde halfautomatische modi, zoals diafragmaprioriteit en sluiterprioriteit zijn gewoon erg handig. Ook omdat je dan snel een gevoel krijgt bij de effecten van kleine aanpassingen.

Met de modus diafragmaprioriteit (Av of A, Aperture Priority) kan je het diafragma wijzigen, terwijl de andere instellingen, zoals sluitertijd en ISO (als deze in de Auto ISO-modus staat), door de camera worden gekozen. Bekijk de impact van scherptediepte terwijl je het diafragma verandert.

Met de modus sluiterprioriteit (Tv of S, Shutter Priority) kan je de sluitertijd wijzigen, terwijl de andere instellingen, zoals diafragma en ISO (als deze in de Auto ISO-modus staat), door de camera worden gekozen. Bekijk hoe sluiterprioriteit je helpt om het effect van bewegingsonscherpte te zien of juist de actie te bevriezen.

3 - De “beste” instellingen voor jouw camera
Veel goede camera-tutorials van experts kun je gewoon vinden op YouTube. Tot in detail worden specifieke camera's en lenzen besproken, erg handig. Bijvoorbeeld de "beste" instellingen voor portret of landschap specifiek voor jouw camera. Kijk de video’s en pas gelijk jouw instellingen aan.

4 - Lightroom (mijn persoonlijke voorkeur) voor opslaan en bewerken van foto’s
Neem de tijd om ook hier weer de basis te leren kennen. Een redelijke beheersing van bijvoorbeeld Lightroom maakt soms net het verschil tussen een goede foto en een wauw foto. Mocht je het leuk vinden om foto’s helemaal aan te passen en te manipuleren dan kun je beter met Photoshop of andere bewerkingsprogramma’s aan de slag gaan. Persoonlijk adviseer ik om eerst de basis aanpassingen van RAW bestanden (zie verder) te beheersen voordat je begint aan Photoshop of aan bijvoorbeeld AI verbeterprogramma’s. Op YouTube vind je diverse uitgebreide gratis uitleg over de werking van Lightroom.

Kijk vooral naar hoe Lightroom in basis werkt en waarom dat echt anders is dan andere beeldbewerking programma's. Gaat te ver om dat hier snel helemaal uit te leggen, maar Lightroom bewaard de originele foto en een lijst met de aanpassingen die je doet (en die zijn altijd weer aan te passen).

5 - RAW en/of JPEG
Voor mij geen discussie. Zodra je de basis van Lightroom beheerst, dan alleen nog in RAW fotograferen. Google maar eens op de voordelen van fotograferen en RAW bestanden.

6 - Leer kijken. Foto’s namaken
Een foto namaken is wellicht een van de beste manieren om jezelf te ontwikkelen. Het dwingt je om goed te kijken. Hoe is de foto gemaakt? Vanuit welk standpunt? Hoe valt het licht? Waar is de foto scherp? Hoe staat een model? Kijken en daarna zelf doen.

7- Plezier in fotografie - Waar geniet je van? Wat vind je leuk?
Ga vooral dingen fotograferen die je leuk vind. Punt.

Bonus tip: 

Wil je lichtsterkte beter begrijpen? Wellicht met flitslicht gaan werken? Zoek dan eens op “photography inverse square law”. Een natuurkundige formule. In gewoon Nederlands komt het erop neer dat wanneer je de afstand tussen lichtbron en onderwerp verdubbelt, dan vermindert de hoeveelheid licht met factor vier (twee in het kwadraat). Lijkt een heel moeilijk toepasbaar iets maar diverse artikelen en filmpjes leggen dit relatief eenvoudig uit. Bijvoorbeeld het YouTube filmpje van fotograaf Peter Hurley. Dit geeft je bijvoorbeeld inzicht in waarom bij gebruik van flitser personen dichtbij zichtbaar sterker belicht zijn dan personen die iets verder naar achteren staan en vooral wat je dan kunt doen dit te voorkomen.

Binnenkort meer

Vragen? Stuur mij een bericht!